Nevíte si rady ? (+420) 728 715 916
7.png

Horká povaha potravin chránící před chladem a posilující imunitu

Horké potraviny, jako jehněčí, česnek, kurkuma, skořice, muškát, ale i prohřívací nápoje, působí na tělo prohřátím yangu a tím posilují obranyschopnost. Jejich hlavní úkol je, aby nedocházelo k prochladnutí a následnému stavu chladu. Pokud totiž mají orgány dostatek tepla, které napomáhá správné funkci, čchi může volně proudit. Pokud dochází ke ztrátě tepla na základě prochladnutí či z požívání nadměrného množství chladné potravy, dochází ke stagnaci čchi. Začíná-li nás obtěžovat např. rýma, pomohou teplé tekutiny a fytoterapie TCM s uvolněním stagnace chladného hlenu (tan chan).

Číst více
5.png

Hořká chuť a dietetika

Potraviny hořké chuti náleží z pohledu TCM elementu ohně. Hořká chuť vede čchi dolů. Hořké bylinky obsažené např. ve žlučníkových čajích z tepelného hlediska ochlazují a podporují vylučování.

Především žlučník inklinuje k shi/re – vlhkému horku a stagnacím. Touto hořkou chutí napomůžeme správnému toku žluči, a tedy odstranění horké vlhkosti a tím i prevenci vzniku žlučníkových kamenů.

Číst více
4.png

Nemůžete spát?

Spánek je zvláštním stavem mysli a těla, při nimž tělo odpočívá. Metabolizmus se sníží a zklidní se mysl. Důležitá je každá část spánku. Skutečně kvalitní spánek nebývá však u mnohých lidi pravidlem a mnohdy je třeba pomoci. Zde lze mnohdy dobře uplatnit právě užívání bylin čínské medicíny.

Číst více