Nevíte si rady ? (+420) 728 715 916
11.png

Podzim z pohledu čínské medicíny.

Podzim z pohledu čínské medicíny.

Podzim, dle evropského kalendáře od 23. září do 21. prosince, vždy vnímám jako určitou očistu po horkém létě. Je třeba zvažovat a používat byliny, které rodí tekutiny a vyživují plíce a jejich čchi, ale lze zde použít i lehkou očistu další z orgánů spojených s podzimem je totiž tlusté střevo. Podzim z pohledu pěti elementů náleží kovů. Z pohledu emocí symbolizuje kuráž a vitalitu, bystrou mysl, spravedlnost, smutek. Vliv chladu a napadení chladným větrem, který v tomto období může mít vliv na různá onemocnění spojené s prochladnutím vlivem zraňujícího podzimního vzduchu. Dvojnásob to platí u osob typu kovu, které mají typický bledý obličej, hranatá ramena, dlouhé nohy a jsou z pohledu emocí velmi racionální, někdy trochu vypočítavý až melancholičtí. Můžou mít též nesnášenlivost chladu, tedy v tomto období více trpí.

Obecně tedy doporučuji pít více prohřívacích tekutin. Mírně pálivá chuť pomáhá čelit chladu a suchosti.  Vždy je taky dobré zpevnit povrch proti napadení chladným větrem. Na to nám krásně může pomoci například bylina zvaná astragalus neboli chuang-qi. Na podzim z pohledu chutí se velmi hodí kyselá, která uzavírá póry a pomáhá odolat chladu při napadení chladným větrem. Při napadení je lepší zvolit více prohřívací potraviny či byliny nebo koření. Z typických bylin, které mírně prohřívají například kurkuma, koriandr, červený ženšen, skořice, černá ředkev, zázvor, masala, fenykl, kari. Pozor, u pacientu s plnou horkostí jako je například horečka, zarudlý ekzém, astma a tak dále, zde se ostré nedává a zrovna tak u těhotných. V období podzimu také velmi doporučuji silné vývary z tmavého masa posilující slezinu. Osobně tento vývar rád doplňuji například děhelem (dangguishen). Ten navíc pěkně vyživuje krev a posiluje. (Asi bych ještě doplnil na tuto bylinu pozor je brukvovitá podobně jak celer, ale má hodně silic. Konec chutě je tedy velmi hořký. Pokud to přeženete, vývar zkazíte. Vím to z vlastní zkušenosti.)

Na vyživení plic kromě fytoterapeutické směsí velmi rád používám bylinu zvanou Paptačinec (taizhishen), ze kterého lze připravit odvar. Právě pro pomoc na nedostatečnou yin plic je též dobrý u suchého kašle nebo u lidí s nedostatkem yin plic a srdce. Zkrátka velmi záleží na konstituci a typu daného pacienta. Připojuji ještě drobný recept na prohřátí a napadení chladným větrem. Je to pikantní rizoto, na které budeme potřebovat 300 gramů rýže, 150 g papriky, zhruba 10g pálivých papriček (to nechám na vás ne každý je může), 2 větší rajčata, 150 g cukety, 100 g řapíkatého celeru, 1 větší cibule, dvě mrkve, 80 g černé ředkve, olej, sůl, pepř. Sušený zázvor podle chuti. Tymián, šalvěj, máslo na zjemnění.

Připravte si vařenou rýži, jak jste zvyklí. Na pánvi orestujte jemně nakrájenou cibuli dozlatova, přidejte ostatní zeleninu. Černou ředkev a rajčata nakrájené na kostičky nebo nudličky nakonec, přidejte mletý zázvor, nasekané bylinky a vše orestujte do měkka. Nechte chvíli odpočinout a poté smíchejte s rýží. Přidejte máslo na zjemnění, popřípadě kvalitní olivový olej.

Tento recept posiluje čchi sleziny a žaludek. Papričky a zázvor prohřívají plíce, otevírají povrch a uvolňují zbytkové škodliviny či napadení chladným větrem. Tento recept není vhodný u osob s plnou horkostí a u těhotných. Pro děti je vhodná, ale samozřejmě nebudete dávat chilli. zpracoval Němec Tomáš z www. apoteka-eshop.cz

Zdroje: MUDr. Bendová čínská dietetika v moderním světe.

Zkušenosti paní Mgr. Němcové

Studium tčm v Hradci, v Praze a také klinická praxe s pacienty.